top of page

Mixer Nedir?

 

Mixer ses kayıt işlerindeki en temel alettir. Her ne kadar son zamanlarda yerini protools gibi daw sistemlere bıraksada canlı işlerde ve büyük prodüksüyonlarda vazgeçilmez alettir.

Stüdyolardaki ana amaçlı kullanım analog mixajdı. Efekötr ve diğer rack sistemler ile analog mixaj yapılırdı.(hala yapanlar tabikide mevcut) Ancak kaliteli bir mixer ve diğer aletler oldukça masraflı oluyor , kullanımıda çok iyi tecrübe istiyordu.1992 yılında protools'un yazılması ve kişisel pclerin kullanılmaya başlanması mixajda mixer yerine dijital sistemlere bırakdı.

Mixer sadece mixaj için kullanılmaz. Hücum kayıtlarda çok sayıda mikrofon kullanılır ve bu durumda preamp gerekir. Fazla preamp almak (stero olmak üzere) çok sayıda böyle donanım gerektirir. Bunun ise çözümü çok sayıda mikrofon preampı içeren mixerlerdir.Hucüm kayıtta çok işlevsel olabilir bu bakıma mixer olmadan olmaz.. Peki bu mixerde sadece preamp mı var? Hayır bir mikrofon kanalı üzerinde bir kaç bant Eq  genel fx modülleri vardır. Bunlarda kullanmayın bilen için oldukça önemlidir.

Peki ya ev stüdyolarında ne işe yarıyor?

 

Ev stüdyolarında genelde davul kayıtarı için kullanıyor. Çünkü bir davul ortalama 8 mikrfonla kayıt ediliyor. Bunun dışında ev stüdyolarında pek yeri yok. Nedeni ise günümüz ses kartları size zaten çok kanallı çıkış sağlıyor olması ayrıca preamp vs pek çok özelliği var. Bu bakıma evde mixer kullanmak pek gerekli değil. Zaten ev südyoları genellikle gitar ve vokal amaçlıdır. Bunlar içinde tek mikrofon yeterlidir. Bu durumda bir preamp alamak en doğru seçim olur.çünkü mixer preampları genellikle çok kaliteli değildir.

 

Mixer parametreleri nedir.

 

Mixerlerde pek çok potans yani parametre vardır. Bunlar Fxleri , Eqları , sesi ve gaini kontrol eder. Peki hangi düğme ile oynamak ne gibi sonuç verir. Mesela behringer 802 üzerinden anlatalım . Aşaığdan yukarı doğru , ilk potans genel kanal sesi onun üstündeki panlama için ,yine onun üstündeki fx modül kontrolü için fx vermek ve fx in yoğunluğunu ayarlamak için. (802 de fx modul yokdur) Bunların üstünde kalan mavi potanslar Eq alt ,orta ve üst freknasları kontrol eder. Trs giriş altında kalan  trim yazılı potansda preamp etkisini kontrol ediyor.

 

Sonuçta mixerler vazgeçilmez aletler..Eğer çok sayıda mikrofon kullanmıcaksınız ev içinde lazım değil. Ancak stüdyoda analog mix yapmaksa amacınız en iyi dostunuz mixerler olucakdır.Ev mix içinse daw sistemler  en doğru tercihidr.

DELİKANLI TONMAİSTER 'İN EL KİTABI

** Delikanli tonmaister Şarkı söyleyemeyen soliste " Sen bence vazgeç bu sevdadan.." der. 
** Delikanli tonmaister Şan seviyesini düşük tutar. 
** Delikanli tonmaister Sesimi aç diyen soliste "Ses var da ben mi açmiyom?" der. 
** Delikanli tonmaister Hala “Sesimi aç” diyen solisti dover. 
** Delikanli tonmaister Erdem Sökmen'e " Yanlış akor basıyosun koçum.." der. 
** Delikanli tonmaister Ercan Irmak'a ; " Nefesin yetmiyo Babuş" der. 
** Delikanli tonmaister Keman grubuna ; "Kesin giygiy etmeyi, burada ayar yapiyoz." der. 
** Delikanli tonmaisteKulaklıkla dolaşmaz. 
** Delikanli tonmaister Playback atmaz. 
** Delikanli tonmaister El zili, def gibi oynak aletleri kaydetmez. 
** Delikanli tonmaister Condenser mikrofon kullanmaz. 
** Delikanli tonmaister Mikser üstünde cinsel birleşme yapar. 
** Delikanli tonmaister Bu esnada mikse devam eder. 
** Delikanli tonmaister D112'yle de Şan kaydı yapar. 
** Delikanli tonmaister Backup almaz. 
** Delikanli tonmaister Protools kullanmaz. 
** Delikanli tonmaister Makaraya kayıt yapar. 
** Delikanli tonmaister "Abi sen ne zaman Protools'a geçeceksin? " diye soranlara "Protools size geçtiğinde" der. 
** Delikanli tonmaister Soft Synth kullanan aranjore "Yumuşak" diye hitab eder. 
** Delikanli tonmaister PCM 70'den başka efekt kullanmaz. 
** Delikanli tonmaister "Çay var mı?" denildiğinde "Burası kahvehane mi lan?" der. 
** Delikanli tonmaister Mixine laf edeni döver. 
** Delikanli tonmaister Asistan kullanmaz. 
** Delikanli tonmaister Spectrum Analyzer kullanmaz. 
** Delikanli tonmaister Yorulunca "Bu günlük bu kadar, yarın devam ederiz." der. 
** Delikanli tonmaister "Detone’leri sen düzeltirsin di mi?" diyen soliste; "NASA mı lan burası ?" der. 
** Delikanli tonmaister "Bugun sesim kısık" diyen soliste ; "Bildiğim güzel ses açma teknikleri var, öğrenmek ister misin?" der. 
** Delikanli tonmaister Bi sene sonra arayip "Abi parçalara remix yapılacak, bi zahmet kanal kayıtlarını DAT'a atar misin?" diyen menejere ; "Ben onları sildim" der. 
** Delikanli tonmaister Mixlediği Şarkı Kral TV'de çıktığında kanal değiştirir.. 
** Delikanli tonmaister Aranje boktansa, miksi beğenmeyen aranjöre; "Bu aranjeyle bu kadar oluyo güzelim" der. 
** Delikanli tonmaister Gerektiğinde, tepesinde dikilip "onu oraya kopyala", "oraya krosfeyd koy" diyen aranjöre ; "Bırah ula benle bıdı bıdı" der. 
** Delikanli tonmaister "Sezen'in bütün okumalarını ben kaydetcem" der. 
** Delikanli tonmaister "plug-in" nedir bilmez. 
** Delikanli tonmaister kızı olursa "analog", oğlu olursa "tüplü mikrofon" adını koyar 

 

Tonmaister Kimdir?

Kısa tabiriyle tonmaister, yani ses mühendisi. Kimdir bu tonmaister?, işlevleri yapabildikleri ve bir ses üzerine yapabileceği fonksyonları nedir?

Daha önceki dönemlerde sadece performe edildiği yerde şahit olunan müzik, 1900’lü yılların başından itibaren kayıt etme sistemlerinin gelişmesiyle bir kez performe edilip

sonsuz defa dinlenebilir hale gelmiştir. Ancak kayıt edilmiş müzik ile gerçeği arasında belirli farklar bulunmaktadır.

Günümüzde teknoloji kullanılarak kayıt edilmiş müzik, tam olarak gerçek olanının iyi bir kopyası haline getirilmelidir. Işte bu noktada müziğin kaydedilmesi ile gerçeğine yaklaştırılma işlemleri arasında bulunan kayıt düzeneğini kurma, kayıt etme, kayıt edilenleri tonlama ve karıştırıp bir bütün haline getirme işlemlerini hayata geçiren kişi Ses Mühendisi (Tonmeister)’dir. 


Müziğin yanı sıra seslerin kayıt edilip sunulacağı her türlü ortamda (sinema, görsel medya ve radyolar vb.) ses mühendisleri görev alırlar. Türkiye’de ses mühendisi yetiştiren yerler İTÜ Müzik Ileri Araştırma Merkezi ve Bilgi Üniversitesi’ndeki Ses Mühendisliği lisans bölümleridir. Bunların yanı sıra bazı okullarda ses tasarımı ve görsel sanatarla ilgili bölümler bulunmaktadır. Türkiye’de ses mühendislerinin iş olanakları henüz çok çeşitli değildir ancak endüstrinin gelişmesi ile artmaktadır.

bottom of page